Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik een cementdekvloer of betonvloer heb?
Dat is soms lastig te herkennen, vaak zijn woningen vanaf bouwjaar 1980 voorzien van een cementdekvloer, hier zit ook een kruipruimte onder. Hebt u de bestaande vloer eruit gehaald en u ziet leidingen lopen dan is het vaak beton, in een cementdekvloer zijn deze namelijk ingefreest.
Wanneer kan ik na het frezen van de vloerverwarming beginnen met de afwerkvloer?
Dat kan direct, alleen moet bij sommige vloeren eerst de sleuven worden dichtgesmeerd door een vloerenlegger. Bij traditioneel aangebrachte vloerverwarming moet er eerst een dekvloer overheen en deze moet dan nog minstens 2 weken drogen.
Kan er bij een vloer van beton ook vloerverwarming worden geïnstalleerd?
Ja, dat kan. ReAs is één van de weinige vloerverwarmingspecialisten die door bijna alle soorten vloer kan frezen, zoals (harde) tegels, marmer en beton.
Kan er vloerverwarming op alle verdiepingen in mijn woning geplaatst worden?
Dat is mogelijk, alleen is het raadzaam te kijken wat voor soort vloer er op de etage ligt, is het hout of cementdek, en hoe dik de vloer is. Bij een houten vloer kan de aannemer fermacell platen leggen, waar ReAs dan infreest.
Wat moet ik voor werkzaamheden doen wanneer ik de offerte akkoord heb gegeven?
Wanneer u weet wanneer de specialisten van ReAs komen kunt u een begin maken met het vrijmaken van de vloer en eventueel de oude (tegel)vloer verwijderen. De vloer moet glad en strak worden opgeleverd zodat er zonder problemen gefreesd kan worden. Dit houdt in dat er geen dikke lijm- of cementresten meer op de vloer te vinden zijn en dat er geen gaten en hobbels in de vloer zitten. Indien u twijfelt, neemt u dan een aantal foto’s van de situatie en stuur deze door naar een van onze medewerkers. Het is jammer als wij komen en het blijkt dat de vloer niet gefreesd kan worden door oneffenheden op en in de vloer.Heeft u een tegelvloer? Daar kan in gefreesd worden mits de tegels niet los zitten! Dit kun u horen door op de tegels te tikken. Indien u een “hol” geluid hoort kunt u ervan uitgaan dat de tegels los zitten en dus niet kunnen worden gefreesd.
Waarop kan de vloerverwarming op worden aangesloten?
Dit kan op de CV installatie, (hybride) warmtepomp en stadsverwarming. Wij hebben verschillende soorten energiezuinige verdelers voor elk type installatie.
Is vloerverwarming geschikt voor oude en nieuwe woningen?
Vloerverwarming is geschikt voor zowel oude als nieuwe woningen. Bij nieuwe woningen wordt het voor oplevering ook wel op draadstaalmatten/krimpnetten geknoopt waar later de cementdekvloer overheen wordt gestort. Voor bestaande woningen kan het zoals eerder benoemd op meerdere manieren, maar vaak wordt er gefreesd omdat dat dan de hoogte van de vloer niet omhoog komt en dat er dus geen deuren hoeven te worden ingekort. Het maakt dus niet uit of u een nieuwe of een oude woning heeft.
Ik heb geen zin om het hele traject van voor tot einde te regelen kan ReAs dit?
ReAs kan u in het hele traject van de vloerverwarming ontzorgen. Naast het aanleggen van vloerverwarming kunnen wij ook zorgen dat de oude vloer wordt verwijderd en eventueel geëgaliseerd voor het frezen. Na het frezen van de vloerverwarming kunnen wij ook zorg dragen voor de definitieve vloer. Hiervoor hebben we een nauwe samenwerking met Ten Brummelhuis BV, de vloerspecialist van Twente.
Is vloerverwarming zuiniger dan verwarmen met radiatoren?
Vloerverwarming is efficiënter dan radiatoren omdat de vloer lang warm blijft en dus minder vaak hoeft te verwarmen voor de gewenste temperatuur. Radiatoren zijn snelle verwarmers waardoor u vaker stookt.
Is 14 mm buis minder goed dan 16 mm buis?
Er zijn bijna geen vloerverwarmingspecialisten die door harde vloeren kunnen frezen zoals beton, marmer of siergrindvloer, ReAs kan dit echter wel en hiervoor gebruiken wij voornamelijk 14 mm buis. Voor een normale cementdekvloer kan ook 16 mm gefreesd worden.

De warmte-afgifte wordt voornamelijk bepaald door de verlegafstand en niet door de dikte van de leiding. De druk in de leidingen blijft namelijk gelijk. Daarbij komt dat de warmte omhoog stijgt, waardoor de vloer altijd verwarmt zou worden.
Welke verlegafstand/h.o.h. past het beste bij mijn wensen?
Verlegafstand en h.o.h. (hart-op-hart) betekend hetzelfde. Het houdt in hoe ver de buizen van elkaar af liggen en dit bepaald voornamelijk de warmteafgifte. Hoe kleiner de buisafstand, hoe groter de warmteafgifte per vierkante meter.

Tegenwoordig freest en legt ReAs veel vloerverwarming op h.o.h. 10 cm. De leidingen liggen dus 10 cm van elkaar af. Met deze afstand ben je voorbereid op de warmtepomp of lage temperatuur verwarming. De watertemperatuur bij de bovengenoemde systemen is namelijk lager dan bij een HR-ketel. Door de leidingen dichter op elkaar te leggen, heb je meer warmteafgifte waardoor de vloer goed verwarmt wordt.

Ook kunt u kiezen voor een h.o.h. van 12,5 cm wanneer u de komende jaren gebruik blijft maken van een HR-ketel. Deze afstand is ook voldoende om zonder radiatoren te verwarmen. Doordat de leidingen verder van elkaar afliggen, zou u minder groepen nodig zijn in de ruimte. Dit zal resulteren in een goedkopere, maar net zo’n kwalitatieve vloerverwarming!

Wilt u enkele radiatoren behouden in uw woning? Dan kan ReAs een verlegafstand van 15 cm aanhouden. Deze vloerverwarming is voldoende om de woning bij te verwarmen.
In welk patroon legt ReAs?
ReAs freest een slakkenhuispatroon. Bij dit patroon liggen de aanvoer- en retourleidingen naast elkaar. Daardoor wordt de warmte gelijkmatig over het oppervlakte verdeeld, waardoor de vloer geleidelijk opwarmt.
Welke leidinglengte hanteert ReAs?
Bij een warmtepomp- en lage temperatuur installatie hanteren wij leidinglengtes van 70 meter en bij de overige systemen hanteren wij een leidinglengte van 80 meter per groep. Omdat je met een warmtepomp met lagere temperaturen gaat verwarmen, koelen lange groepen te veel af wat resulteert in te weinig warmte-afgifte en een hogere energievraag van de warmtepomp. Verder geven kortere groepen een betere flow van het water.
Hoelang moet ik wachten na opdracht op mijn vloerverwarming?
Wij hebben ongeveer een wachttijd van 3 weken voordat we bij u de vloerverwarming kunnen frezen. Het kan echter ook zijn dat wanneer een klus wordt verschoven dat we eerder bij u tercht kunnen doordat er een klus uitvalt. Indien dit het geval is zullen we uiteraard zo spoedig mogelijk contact met u opnemen en deze eventueel nieuwe datum met u afstemmen. Heeft u opdracht gegeven dan kunt u tot maximaal 5 dagen voor uitvoering van de opdracht de planning nog verzetten. Wanneer u de order binnen 5 dagen annuleert zijn we helaas genoodzaakt om de gemaakte kosten voor het materiaal in rekening brengen.
Hoelang gaat een vloerverwarming mee?
Wij geven 50 jaar garantie op de buis en 20 jaar garantie op de verdeler. Het installatiewerk, vanaf de verdeler naar de CV installatie is voor rekening van de installateur dit staat namelijk los van de vloerverwarming.
Hoe start ik mijn vloerverwarming op?
Het opstookprotocol.
  • Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie.
  • Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt (zie opmerkingen hiervoor).
  • Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C.
Als de vloerverwarming is geïnstalleerd kunt u niet meteen vol de vloerverwarming aanzetten
Wat te doen nadat de vloerverwarming is geïnstalleerd en de vloer wordt niet warm?
Wanneer de vloer niet warm wordt dan kan het meerdere oorzaken hebben, wij adviseren u de volgende stappen te ondernemen zodat u een aantal oorzaken kunt uitsluiten of juist kunt vinden.
  1. Zit de stekker van de verdeler in het stopcontact?
  2. Is het retourventiel open?
  3. Is de aanvoer van de CV wel warm?
  4. Geeft de CV ketel een storing aan?
  5. Zit er voldoende water in de cv ketel? Het kan zijn dat er te weinig druk op staat en dat daardoor de cv niet warm wordt.
Wanneer u bovengenoemde stappen heeft doorlopen en de vloer wordt nog steeds niet warm neem dan gerust contact met ons op: info@reas-betonboringen.nl
TOP